[Läs länkar om kinesisk kultur] [Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 1997 – 2003 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 30.12.2003


Illustration © Microsoft Clipart

Generell information angående GB/BIG5

När du surfar på nätet kommer du att upptäcka att en mängd intressant information från Kina är kodad med GB eller BIG5 (ett slags 2-byteskodning) eftersom det skulle vara alldeles för långsamt och opraktiskt att skicka alla skrivtecken som bitmappar – särskilt hela vägen från Kina till Europa.

Vanligtvis är Europeiska datorer inte utrustade med program för att tolka BIG5 som motsvarande kinesiska skrivtecken. Kanske skulle problemet vara mindre besvärande om något i stil med unicode blev internationell datorstandard... Men här följer en kort instruktion om hur problemet kan lösas *idag* på en vanlig PC:

1)

Om du har en relativt ny utgåva av Windows och Microsoft Internet Explorer, så skall ditt system automatiskt erbjuda dig att uppdatera Windows så att du kan läsa (men ej skriva) kinesiska tecken. Det enda du behöver göra för att datorn skall reagera på detta sätt är att surfa in på en kinesisk hemsida - t.ex. min egen presentation av mig själv på kinesiska, högerklickar på bakgrunden och väljer Kodning = Kinesiska. När installationen är klar, fortsätter du läsa under punkt 5 nedan.

2)

Skaffa kinesiska systemprogram till din dator eller ladda endast hem en kinesisk unicode-font från t.ex. Twin Bridge eller Bitstream. Om du vill ha lite mer finesser, men inte har pengar att lägga på dyra programvaror, så kan jag längre ner på denna sida ge några direkta förslag på program som kan laddas hem från Nätet!

3)

Installera kinesiska systemprogram eller fonter. Starta eventuella kinesiska program och även din vanliga web-läsare.

4)

Om du installerat Nanji Star Internet Viewer så gå till dess verktygslåda och välj om du vill läsa GB- eller BIG5-kodade sidor och börja surfa.

5)

Ibland behöver du tala om för web-läsaren vilken font som kinesiska tecken skall visas med. Se menyn Options/General preferences/Fonts eller Edit/Preferences, eller högerklicka på bakgrunden. Välj Kodning = Traditionell kinesiska för texter kodade med BIG5, och Förenklad kinesiska för texter kodade med GB. Om du inte vet hur texten är kodad, får du testa båda.

Nedladdning av Kinesiska Systemprogram

Ovanstående rutin gör det möjligt att läsa kinesiska texter och hemsidor, men om du även vill kunna skriva kinesiska, så behöver du någon form av kinesiska systemprogram som körs ovanpå Windows 3.1, Windows 95 eller Windows NT, tillsammans med din Web-läsare eller andra program. Självfallet finns även programvaror för Macintosh, men jag har själv ej kunnat testa några av dem.

Nedan listar jag fyra förslag på kinesiska Web-sökare och systemresurser som kan laddas hem gratis från Nätet. Alla program är testversioner och/eller shareware.

TwinBridge och Chinese Star är antagligen de mest kända namnen på marknaden. Själv föredrar jag att jobba med TwinBridge. Dessa bägge system är mycket fullständiga med många olika varianter av input, olika fonter, ordböcker och så vidare. Systemens stora spännvidd leder självfallet till att de tar upp en hel del diskutrymme. Om du bara behöver ett litet enkelt system för att surfa på internet så rekommenderar jag alternativ tre istället, Nánjí Star, som är både litet, smidigt och alldeles fullt funktionsdugligt. Problemet med Nánjí Star är att man inte själv kan skriva in några texter och att det endast finns bitmap-fonter. Jag har ännu ej personligen hunnit testa RichWin, men det finns flera olika programvaror att ladda ner från Nätet, och de lär ska vara riktigt bra.


TwinBridge


Chinese Star


Nánjí Star


RichWin