Första sidan

Webbdesign

Bildgallerier

Uppsatser

Länksamling

Grekisk keramik

Musikens roll under antiken »
Musan Terpsichore »

(Fotografierna nedan har hämtats från The Metropolitan Museum of Art.)

Grekisk konst

 

Amfora

Amfora

Attisk (athensk) amfora från cirka 490 f.Kr. i klassisk rödfigurativ stil. Vasen kan ha färgsatts av den grekiske konstnär som idag går under benämningen "Berlinmålaren". Denne var en av den rödfigurativa stilens främsta företrädare och verksam omkring 500-470 f.Kr. Den här vasen anses vara ett av de främsta konstverken från den aktuella perioden. Motivet utgörs av en man som spelar på kithara, ett instrument som oftast användes i samband med tävlingar och festligheter.

Upp

 

Kylix

Kylix

Rödfigurativ attisk dryckesbägare från ungefär 480 f.Kr. Den var avsedd att servera vin i och har en flat rundad form samt två handtag. Koppen har troligtvis dekorerats av den så kallade Dokimasiamålaren, som var aktiv mellan ungefär 490 och 470 f.Kr. Dokimasia var benämningen på en process som utspelades inför allmänhet i Athen. Inuti bägaren finns en bild på en man som spelar lyra. Runt utsidan återges scener från ett gästabud.

Upp

 

Lekythos

Lekythos

Attisk oljeflaska från cirka 480 f.Kr., tillskriven Brygosmålaren. Vasens utsmyckning föreställer en kvinna som spelar dubbelpipig aulosflöjt, ett instrument som mest kan jämföras med den nutida oboen, eller kanske med klarinetten. Den anonyme Brygosmålaren var eventuellt också keramiker och har gjort sig känd för att ha tillverkat över tvåhundra vaser mellan 490-470 f.Kr. Han var speciellt förtjust i att avbilda symposier, mytologiska berättelser och atletiskt byggda kroppar.

Upp

 

Krater

Krater

Kratern var en större vasmodell, som athenarna använde för att blanda vin med vatten. Denna klockformade urna har tillägnats Danæmålaren och härrör sig troligen från omkring år 460 f.Kr. Namnet Danæ har hämtats från huvudpersonen i en populär mytologisk berättelse. Dekoren består här av en grupp personer, där en kvinna (som eventuellt föreställer poeten Sappho) sitter ner och spelar på en barbitoslyra, medan hennes båda följeslagerskor bildar en hänförd publik.

Upp

 

Stamnos

Stamnos

Rödfigurativt förvaringskärl från cirka 450 f.Kr. med ett motiv föreställande en Bacchusfest, det vill säga en ceremoniell hyllning till guden Dionysos. Sådana högtider brukade firas med sång, musik och dans. Konstnären har blivit uppkallad efter Spartas kung Menelaos. Den här vastypen var försedd med lock och användes för att lagra och transportera olika slags vätskor, exempelvis vin.

Upp

 

Krater

Krater

Attisk krater från år 440 f.Kr. som brukar härledas till Londonmålaren. På vasens yta kan man urskilja sagofiguren Orpheus spelande lyra. Enligt legenderna var Orpheus känd för sin vackra röst och lyran var hans symbol. Londonmålaren har fått sitt namn efter en vas på British Museum. Han brukade ofta måla mytologiska bilder och var aktiv redan under den tidiga svartfigurativa perioden, som inleddes på 540-talet f.Kr. (Vaserna från den perioden brukar visa figurerna som mörka silhuetter mot en ljusröd bakgrund.)

Upp

Ing-Marie Hassel förbehåller sig upphovsrätten till materialet. Alla bilder leder vidare till ytterligare information.

 

Senast uppdaterad 2011-05-27.

eXTReMe Tracker

© Ing-Marie Hassel