[Läs länkar om kinesisk kultur] [Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 1997 – 2002 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 31.07.2002


Illustration © Microsoft Clipart
Zhöngguó wénhuà = Kinesisk Kultur

Kinesisk Kultur

På denna sida har jag samlat ett litet antal blandade och korta texter som alla tar upp ämnen som på något sätt har med kinesisk kultur att göra. Här kommer du att hitta mina egna tankar och tips, ett antal länkar och kanske en del bilder. Möjligen kommer vissa av dessa texter att senare växa till fristående sidor, men just nu så har jag inte tid att gå in på djupare detaljer i ämnena.


Májiàng = Mah-jongg

Mah-jongg ("Ma Jiang")

De mest kända kinesiska spelen är antagligen Kinaschack och Mah-jongg. Nu är kinaschack så väldigt välkänt att jag inte tänker nämna det alls, men Mah-jongg är ett intressant ämne, så jag skall ge några kommentarer.

Under Kinas Kulturrevolution blev Mah-jongg klassificerat som ett förbjudet kapitalistiskt spel på vilket vissa förlorat alla sina pengar och sina hem. Även nu vid slutet av det 20:e århundradet är dobbel-aspekten lite av ett tabu, och man utbyter därför diskret spelkort istället för pengar – jag bara undrar om man måste betala för att få vara med i ett spel, och därvid får de där spelkorten... Jag vill så sannerligen inte påstå att så skulle vara fallet, men man kan undra! I vilket fall som helst, så är detta ett fascinerande och mycket trevligt spel.

Jag har lagt upp en del översiktsinformation om spelreglerna på min Mah-jongg-sida.

Se även min beskrivning av den kinesiska kortspelet Klå Storebror!


Chú dàdì = Klå Storebror

Klå Storebror ("Chudadi")

Detta är ett mycket populärt kinesiskt kortspel för fyra spelare, som jag lärt mig på en resa genom Kina. Man spelar med en vanligt Europeisk kortlek. Chudadi har tydliga likheter med västerländsk poker men även med klassisk kinesisk Mah-jongg. Du hittar de fullständiga reglerna på denna sida!


Kàngbìngchá = Te som motverkar sjukdom

Hälsoteet Kombucha

Kombucha är ett slags svamp som i tusentals år använts av kloka gummor och gubbar runt om i hela världen. Svampen läggs i sockrat och avsvalnat te, där den så saka startar en jäsningsprocess som ombildar kväve ur teet och det socker man lagt i till diverse hälsosamma substanser. Som resultat får man en aningen alkoholhaltig (max 1%) och lätt mousserande dryck med en behaglig smak. Samtidigt med jäsningsprocessen så kommer svampen att reproducera sig själv. Själva smaken på kombucha-drycken kan varieras genom att man använder olika tesorter i tillagningen.

Massor av mer information (på 24 språk!) står att läsa på sidan "The Kombucha Journal"!


Fëng Shùí = Vind och Vatten

Fengshui

I västvärlden möblerar vi våra lägenheter efter våra känlsor. Vi har känsla för vilka färger som passar att kombineras på vilka sätt, vi vet hur vi tycker om att arrangera våra gardiner, vi vet att det kan vara praktiskt att ha en toalett som ligger nära intill sovrummer och så vidare. Kineserna har tagit detta resonemang ett steg vidare, genom att definiera de icke uttalade reglerna för våra känslor och många av de olika aspekter som har inverkan på våra levnadsförhållanden. Jag skulle vilja uttrycka det som att Fengshui är det filosofiska sättet att inreda ett hem. Fengshui är en genomtänkt filosofi som skapats genom flera århundraden. På vissa sätt kan det kännas som lite "hokus-pokus", men det kan på många sätt ge västerländska kulturer många viktiga förslag till hur man på bästa vis kan utnyttja våra hems arkitektur.