[Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 2001 – 2002 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 18.02.2003


Illustration © Microsoft Clipart

Chokladfantast?

Aztekisk Chokladdryck

Koka upp 5 dl vatten (eller mjölk). Blanda ner en rejäl nypa cayennepeppar (inte mer än 1/2 tsk!), 1 tsk gurkmeja, 1 nypa mald ingefära, innehållet ur en vaniljestång och 4 tsk honung. Låt detta åter koka upp. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg till 75 g kakaomassa (eller smält blockchoklad av mörkaste och minst sötade sort) och rör om blandningen noga. Vispa fram skum innan servering. Servera med vispgrädde.

Kryddiga Chokladkakor

Från Maida Heatters "Book of Great Chocolate Desserts"

Receptet ger c:a 35 kakor.

Blanda samman mjöl, kakao, salt, peppar, cayenne och kanel för sig. Blanda noga samman smöret med socker och vanilj tills dessa att det blir en slät massa. Blanda ner ägget och knåda sedan gradvis ner de torra ingredienserna tills dess att allt är väl blandat.

Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma degen till en cylinder som är c:a 25 cm låg och 5 cm i diameter. Rulla in degrullen i smörpapper (det kommer inte att klibba fast i pappret) och lägg den i kylskåp tills den blivit fast. Degrullen kan även förvaras frusen tills du vill baka kakorna.

Innan bakning värmes ugnen till 190°C i vanlig bakugn, eller 150°C i varmluftsugn. Ta bort pappret från rullen och lägg den på bakbordet. Använd en vass och tung kniv för att skära rullen i skivor som är 6 – 7 mm tjocka. Placera kakorna på smörpapper (de kommer inte att breda ut sig särdeles mycket, så det räcker med 1 cm mellanrum mellan kakorna).

Baka kakorna 10 – 11 minuter, varvid du eventuellt snurrar på plåten en gång för att försäkra dig om att kakorna bakas jämnt. Kakorna är färdiga när de nästan känns fasta att röra vid – låt dem inte baka för länge, för det är omöjligt att se om blir brända.

Låt kakorna svalna på plåten i några sekunder, så att de blir fasta nog för att flyttas. Använd därefter en bred stekspade för att flytta kakorna till ett galler för att svalna. Förvara till sist kakorna lufttätt.

Tips: Personligen tycker jag om att lägga till 75 - 85 gram hackad choklad – ta gärna en chokladsort med extra smak (jag föreslår Marabous mintkrokant eller apelsinkrokant) eller din personliga favorit. Hacka chokladen relativt fint, och blanda ner den i degen innan du gör rullen. Om chokladbitarna är för stora, så kan det bli svårt att skära rullen i skivor, så du kan bli tvungen att rulla samman varje bit och platta ut kakorna för hand... Men, resultatet kommer garanterat att bli förödande delikat!

Russischer Zupfkuchen

På svenska skulle man kunna säga "Rysk Ostkaka med Choklad". Detta är ett tyskt recept ur familjen Zeins gamla kokbok. En alldeles skamligt god kaka med syndigt mycket av onyttiga ingredienser... En utomförträffligt bra metod att snabbt öka på sitt midjeomfång med storslagen stil!

Deg:

Fyllning:

Tillagning:

Kladdkaka med extra smak

(Tack för detta utomförträffliga tips, Kicki!)

Ingredienser:

Tillagning:

Andra recept!

Ta gärna en titt på min lilla receptsamling – där finns fler läckra recept! ;-)