[Gå till huvudindex] [Allmänna länkar] [Kontakta författaren]

© 2003 – 2016 Patrick Hassel Zein
Denna sida uppdaterades senast 05.11.2016



Vägen till mannens hjärta går via magen – och här finns recepten!

Detta är en brokig samling av lite udda och mestadels vegetariska favoritrecept som jag antingen funnit på olika vägar eller själv totat ihop. Dessvärre måste jag redan här påpeka att jag tenderar att laga mat så som min mor alltid gjort – på en höft och med fantasi. Det är inte alltid helt lätt att skriva ner exakta mängder av de olika ingredienserna i recepten, utan man får ibland vara på sin vakt och ha känsla i händerna!

Ta även en titt på min sida för chokladfantaster – där finns ytterligare recept för den som älskar choklad!

Observera min första regel i matlagning: Prova aldrig ett nytt recept när du bjudit hem gäster!


INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Illustration © Microsoft Clipart

VARMRÄTTER

Röda kroppkakor

Denna variant av kroppkakor hittade jag på till en medeltida middag. Potatis förekom inte i Sverige under medeltiden, så ska man äta kroppkakor på en medeltida middag, ja då får man använda sig av andra rotfrukter. Jag valde att blanda lika delar av kålrot, morot och rödbetor. Efter ett antal misslyckade experiment och en utsliten potatispress fick jag till slut fram ett recept och ett fungerande arbetssätt som resulterar i ett slags riktigt röda kroppkakor med annorlunda smak.

Dessvärre är receptet även medeltida i beskrivningen; jag har inga exakta måttsangivelser på ingredienserna!

Ingredienser

Tillagning

Enkel pizza i långpanna

Ingredienser:

Tillagning

Rent delikat, och inte ALLS som gammal vanlig köpepizza!

Broccoli- och paprikapaj

Tidigare fanns på denna plats ett recept till en paj med bacon och broccoli. Detta har nu vegetariserats till en annan delikat och vacker paj med broccoli. Detta recept har jag helt och hållet baserat på känsla och handgrepp, så det är lite knappt och ospecifikt formulerat.

Tillagning:

Askonsdagspaj

Ett enkelt, vegetariskt och medeltida recept som passar den som behöver få i sig mer järn. Smakar bäst när den är nybakad, men kan även ätas avsvalnad.

Ingredienser till pajskal:

Ingredienser till fyllningen:

Tillagning:

Baniza

Detta recept är en förenkling av den typiskt bulgariska maträtten. Riktig baniza är lite mer komplicerad att tillaga... Denna rätt är god både varm och kall, som förrätt, tillbehör eller huvudrätt. Baniza passar bra på smörgåsbord, i picknick-korgen, som nattamat, osv...

Detta recept är vegetariskt redan som det är. Veganer kan säkert byta ägg och mjölkprodukter mot passande ersättningar.

Ingredienser:

Tillagning:

Filodegspiroger

Den fyllning som används i dessa piroger kan ersättas med t.ex. vegansk kycklinggryta eller fyllningen till fyllda paprikor. Pirogerna kan med fördel packas ner för att ätas svala till pick-nick.

Ingredienser:

Tillagning:

Potatissoppa

Emellanåt blir jag sugen på mormors potatissoppa. Jag har inte hennes exakta recept, men detta recept är en god vegansk approximering.

Ingredienser för 5 portioner:

Tillagning:

Vegetariskt fyllda paprikor

Fylld paprika med pasta och pikant muskotsås

Ingredienser för 6 stora eller 12 mindre portioner:

Tillagning:

Vegansk potatiscurry

Ingredienser till 4 portioner:

Tillagning:

Denna gryta passar bra som huvudrätt, men servera den gärna med en grön sallad och kanske lite kryddig couscous.

Den som tycker att kryddningen är för stark, kan öka potatismängen (och därmed även vattenängen).

Vegansk kycklinggryta med pressad potatis

Denna smaskiga "kycklinggrytan" är i själva verket en svampröra som visade sig bli ovanligt lyckad. Dessutom är detta ett enkelt recept att tillaga.

Ingredienser för 2 - 3 portioner:

Tillagning:

Skala först potatisen och dela den i bitar. Koka tills bitarna blir mjuka (c:a 20 min) och tillreder svampröran under tiden:

Häll av vattnet från potatisen. Pressa potatisen med margarin - efter tycke och smak. Blanda ner lite anis och hel fänkål i den pressade potatisen.

Servera med en god sallad.

Söpotatiscurry "Marco Polo"

En riktit värmande vegetarisk gryta med inslag ur både det asiatiska och italienska köket.

Ingredienser för c:a 4 portioner:

Tillagning:

Morotssoppa med dadlar och ingefära

Ingredienser för c:a 4 portioner:

Tillagning:

Homity pie

Detta är en traditionell engelsk vegetarisk paj fylld med en blandning av potatis och lök, toppad med ost. Äpplena är ett otraditionellt tillägg. Detta recept ger c:a 6 portioner. Man kan göra en enda stor paj, eller 6 små.

Receptet kan med fördel varieras med att man byter ut osten mot svampstuvning, eller lägger till någon extra grönsak i fyllningen.

Ingredienser till pajskalet:

Ingredienser till fyllningen:

Tillagning:

Nasi goreng

Detta är en slags asiatisk pyttipanna baserad på ris. Receptet kan varieras efter vad man har i sitt kylskåp. Detta recept är min vanliga variant.

Ingredienser till 4 portioner:

Tillagning:

Illustration © Microsoft Clipart

SÅS & TILLBEHÖR

Patricks kryddiga tomatröra

Tillagning:

Denna tomatröra kan användas som den är, med pasta eller i gratänger. De krossade tomaterna kan även bytas mot skivade champinjoner, men då måste man också tillsätta ett par deciliter mjölk.

Ostpnuffar

Detta enkla receptet på ett mycket speciellt och delikat party-tilltugg fick jag av en bekant.

Ingredienser:

Tillagning:

Äppelsallad

Ingredienser:

Tillagning:

Skär äpplena i klyftor, kärna ur och skala, skär sedan i munnsbitar. Skär även paprikan i relativt små bitar. Dela eventuellt ruccolan i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser och häll över yogurten.

Pikant muskotsås

Ingredienser:

Tillagning:

Skala och finhacka ingefäran och fräs den sedan i smör. Tillsätt det mesta av mjölken och låt det hela koka upp. Blanda ner riven ost och muskot. Rör om tills osten smält. Blanda ut mjölet i den resterande mjölken, och häll ner det i såsen. Rör om, krydda och smaka av. Låt gärna såsen puttra eller stå sig en stund innan du serverar, så sprider sig smaken av ingefäran ut sig. Som variation kan en matsked tomatpuré läggas till.

Paprikasås med indiska kryddor

Ingredienser:

Tillagning:

Hacka paprikan i småbitar och fräs dem i smör eller olja. Tillsätt mjölk och kryddor. Låt det hela koka upp. Blanda ner riven ost (eller tofu) och honung. Rör om tills osten smält. Red eventuellt såsen med lite mjöl till rätt konsistens. Låt gärna såsen puttra i 15 minuter, så att paprikan blir mjuk och smakrik.

Kryddig couscous

Finhacka lite purjo (gärna en grön bit!) och en vitlöksklyfta. Fräs detta i lite olivolja och en tesked kryddpeppar. Tillsätt en matsked flytande honung, lite rismjölk (eller annan mjölk), en näve korinter eller russin, en matsked hel fänkål, en tesked salt. Låt detta puttra i ett par minuter. Tillsätt sedan så mycket vatten som behövs till 4 portioner couscout. Koka upp det hela. Tillsätt till sist så mycket couscous-gryn som behövs till 4 portioner. Lufta blandningen med en gaffel.

Illustration © Microsoft Clipart

BRÖD

Mustigt Maltbröd

Detta bröd har sitt ursprung från en scoutkurs jag gick runt 1990. Originalreceptet var skrivet för storhushåll – dvs varmluftsugn och många fler limpor. Jag tror att jag kan ha ändrat lite i receptet – antagligen ökade jag på antalet mjölsorter jämfört med originalet. Håll det i minnet att filmjölken fyller det viktiga syftet att göra degen sur, så att bikarbonaten ska få limporna att jäsa! Brödet är mustigt, saftigt och väldigt smakrikt – samtidigt som priset är att jämföra med vanliga sirapslimpor.

Ingredienser:

Redskap:

Tillagning:

Vitlöksbröd

Tag en rejäl deciliterklick rumstempererat smör eller margarin och blanda den med rent kopiösa mängder av pressad vitlök (en halv vitlök brukar bli lagom), ett par matskedar skorpmjöl, ett par matskedar örtkryddor, salt och peppar – volymen av kryddning och det andra joxet blir ungefär så stor som smörvolymen! Bland, blanda, blanda... Tillsätt mer smör om det behövs. Dela sedan en bagett i lagom stora bitar och bred på ordentligt med smörblandning. Grädda i 200 graders ugn 5 till 10 minuter, eller tills dess att hela köket luktar viklöksimpregnering!

Grönsaksmuffins

Dessa smakfulla bullar passar utmärkt för både picknick och buffé!

Ingredienser:

Tillagning:

Karelska Piroger

Piroger är trevliga som frukostmat, men även praktiska att ta med på picknick. Detta recept ger c:a 16 piroger.

Ingredienser för fyllningen:

Ingredienser för degen:

För bakning:

Tillagning:

Degen är lite hård när pirogerna är alldeles färska, men mjuknar när de får stå över natten. Förvara pirogerna i en burk med lock eller i plastpåsar. Pirogerna kan serveras med bordsmargarin och kokta ägg. Man kan även hacka varma kokta ägg med smör (eller margarin), och använda det som pålägg. Man kan gärna frysa in överblivna piroger.

Perunarieska (Finskt Potatisbröd)

Jag tycker om att koka några potatisar på kvällen, så att jag kan laga färskt potatisbröd till frukost dagen därefter. Om man gör så, så tar det endast 20 minuter att laga brödet.

Ingredienser:

Tillagning:

Illustration © Microsoft Clipart

SÖTSAKER & EFTERRÄTTER

Fruktpaj med Kanel

Detta är ett recept som jag själv hittade på – delvis baserat på vad jag råkade ha i mina skåp och allmänt tursamma felräkningar i de exakta proportionerna av ingredienserna i degen.

Deg:

Fyllning:

Maräng:

Redskap:

Tillagning:

Italiensk glasstårta med kanel och choklad

Detta recept ger en extra stor sats glass. Variationsförslag ingår!

Ingredienser:

Hacka sönder mjölchokladen och fördela den jämt på botten av en form som rymmer 2 liter (om du gör glass med citronsmak, så kan du istället smula sönder några digestive-kex att täcka bottnen med).

Blanda creme fraiche, socker, kanel och 4 äggulor VÄL. Vispa sedan de överblivna 4 äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner i smeten (se till att använda en REN bunke och en REN visp till detta!). Vispa till sist grädden hårt och rör försiktigt ner den i smeten (du kan därvid använda samma bunke som nyss UTAN att diska den). Häll försiktigt ut smeten över chokladen (häll i omgångar och rör om i smetbunken mellan varven – rör dock INTE om i formen med chokladhacket!). Frys i c:a 2 timmar.

Tina glassen 15 minuter, eller så, före servering, så att den kan stjälpas upp ur formen (om formen har löstagbar botten, så går detta att göra utan att först tina glassen). Dekorera till sist med physalis eller färsk frukt.

Brödsoppa

Detta är ett traditionellt isländskt recept, i vilket man kan använda gammalt torrt bröd. Det kan vara lite svårt att få tag på Egils Maltextrakt, men jag antar att man kan prova med andra maltöl. Till detta recept kan man få användning av ett maltbröd enligt det tidigare receptet – även om det kanske är lite synd om det goda brödet...

Ingredienser:

Tillagning:

Krämig gräddglass

Detta receptet ger c:a 7 eller 8 dl glass.

Ingredienser:

Tillagning

Björnbärsglass

Ingredienser:

Tillagning

Meißner Quarktorte ohne Boden

Detta delikata bakverk smälter i munnen utan att nödvändigtvis spänna ut magen allt för snabbt. En klassisk höjdpunkt bland mina efterrätter! Hämtat ur "Backen wie in Sachsen", Verlag für die Frau, Leipzig 1995.

Ingredienser:

Tillagning:

Saffranskorpor

Ett lättlagat recept för fina skorpor till jul-fikat (eller när som helst om året). Ur Dagens Nyheter, 7:e december 2000.

Ingredienser:

Tillagning

Mumsiga Pepparkakor

Nya former för 2003

När jag bakar pepparkakor, använder jag ett kryddigt recept. Kakorna brukar de bli ljusare, tjockare och mjukare än vanliga pepparkakor. Det har blivit så skojigt att baka pepparkakor, att jag börjat samla pepparkaksformar av alla upptänkliga former och storlekar! :-)

Ingredienser till c:a 200 små pepparkakor:

Tillagning:

Specialtips: Baka fina pepparkakstorn!

Tant Hannas Kakor

Detta är ett finskt recept på trevliga kakor som ser ut som vita pepparkakor, men som smakar helt annorlunda. En god ursäkt för att använda sina pepparkaksformar på sommaren - fast man kanske ska undvika t.ex. grisar och granar... ;-)

Ingredienser:

Tillagning:

Julgifflar

Receptet ger 64 gifflar, men kan även användas för att tillaga lussekatter.

Ingredienser:

Tillagning:

Syrliga aniskakor

Receptet ger c:a 35 kakor.

Blanda samman sockersorterna och rivet citronskal med 3 dl mjöl. Gnugga anisfröna mellan handflatorna och blanda ner detta. Tillsätt smöret och knåda allt till en grynig massa. Tillsätt citronsaft och ägget och knåda samman allt. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en slät deg.

Knåda degen och forma den till en fyrkantig längd som är c:a 25 cm låg eller 5 cm i diameter. Rulla in degrullen i smörpapper (den kommer inte att klibba fast i pappret) och lägg den i kylskåp tills den blivit fast. Degrullen kan även förvaras frusen tills du vill baka kakorna.

Innan bakning värmes ugnen till 190°C i vanlig bakugn, eller 150°C i varmluftsugn. Ta bort pappret från rullen och lägg den på bakbordet. Använd en vass och tung kniv för att skära rullen i skivor som är 6 – 7 mm tjocka. Placera kakorna glest på ett smörpapper (de kan breda ut sig ett par cm).

Baka kakorna 10 – 11 minuter, varvid du eventuellt snurrar på plåten en gång för att försäkra dig om att kakorna bakas jämnt. Kakorna är färdiga när de nästan känns fasta att röra vid.

Låt kakorna svalna på plåten i några sekunder, så att de blir fasta nog för att flyttas. Använd därefter en bred stekspade för att flytta kakorna till ett galler för att svalna. Förvara till sist kakorna lufttätt, så håller de sig trevligt mjuka.

Snabblagad soyaglass

Receptet ger c:a 1,3 liter glass.

Du ska absolut INTE tina bären eller frukten! Mixa allt med mixerstav eller mixer och servera direkt. Förvara eventuella rester i kyl eller frys.

Memma

Memma är en påsk-desert från Finland, med rötter från 1200-talet. Detta recept ger c:a 1,5 liter memma = c:a 12 portioner. Tillagningstiden är minst 6 timmar.

Ingredienser:

Tillagning:

Servera memman kall, med grädde eller gräddmjölk, och lite strösocker. Vissa tycker om att servera memman med filéade apelsinklyftor eller lättsockrad apelsinmarmelad.

DRYCKER

Husets Mjöd

Detta recept ger en dryck som innehåller mindre än 2% alkohol.

Koka upp vattnet. Blanda ner socker och honung i det heta vattnet och rör om tills sötsakerna smultit.

Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. De skivor som inte innehåller fruktkött kan kastas! Lägg ner till citronskivor och eventuella kryddor i det heta vattnet.

Då blandningen har svalnat till c:a 37C (40C för torrjäst) smular du i jästen. OBS: Det tar längre tid att svalna med locket på ofta mer än 3 timmar!

Blandningen är nu ganska söt, men smaken kommer att ändras! Låt blandningen stå i rumstemp-eratur till följande dag (minst 12 h, gärna 24 h), så kommer surheten och beskan av citron att öka, samtidigt som sötman minskar av jäsningen.

Nästa dag: Förbered fem rena glasflaskor med 1 tsk strösocker och 7 russin vardera. Sila mjöden genom en tratt ner i flaskorna men fyll för säkerhets skull inte mer än 3/4 i varje flaska!

Låt drycken stå i rumstemperatur i 3 dygn och därefter svalt eller förvara den svalt ända från början i 4-5 dygn. Observera att plastflaskor kommer att bälga upp av jäsningen!

Notera: Det strösocker som tillsätts när man häller mjöden på flaskor kommer att stödja lite extra jäsning som ger kolsyra i drycken. Mer än enstaka dagar jäsning i rumstemperatur leder till att skruvkorkar blir svåröppnade, men det betyder att det kommer att smaka gott! Man kan för säkerhets skull lossa på korkarna en gång ett dygn efter det att man hällde upp flaskorna. Svårt att lossa korkarna? Spola varmt vatten på korken en liten stund. Det hjälper!

Illustration © Microsoft Clipart

CHOKLADFANTAST?

Ta då även en titt på min sida för chokladfantaster – där finns ytterligare recept för den som älskar choklad!