Vägen till mannens hjärta går via magen
– och här finns recepten!
Detta är en brokig samling av lite udda och mestadels vegetariska favoritrecept som jag
antingen funnit på olika vägar eller själv totat ihop. Dessvärre måste
jag redan här påpeka att jag tenderar att laga mat så som min mor alltid gjort
– på en höft och med fantasi. Det är inte alltid helt lätt att skriva
ner exakta mängder av de olika ingredienserna i recepten, utan man får ibland vara
på sin vakt och ha känsla i händerna!
Ta även en titt på min sida för chokladfantaster
– där finns ytterligare recept för den som älskar choklad!
Observera min första regel i matlagning: Prova aldrig ett nytt recept när
du bjudit hem gäster!
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
VARMRÄTTER
Röda kroppkakor
Denna variant av kroppkakor hittade jag på till en medeltida middag.
Potatis förekom inte i Sverige under medeltiden, så ska man äta kroppkakor
på en medeltida middag, ja då får man använda sig av andra rotfrukter. Jag
valde att blanda lika delar av kålrot, morot och rödbetor. Efter ett antal
misslyckade experiment och en utsliten potatispress fick jag till slut fram
ett recept och ett fungerande arbetssätt som resulterar i ett slags riktigt
röda kroppkakor med annorlunda smak.
Dessvärre är receptet även medeltida i beskrivningen; jag har inga exakta
måttsangivelser på ingredienserna!
Ingredienser
- En kålrot
- Lika mängd morötter
- Lika mängd rödbetor
- Ägg
- Mjöl
- Rimmat fläsk (eller sojakorvar, eller någon annan fyllning)
- Lök
- Kryddpeppar
- Salt
Tillagning
- Tärna rotfrukterna i bitar som är 3 – 4 cm breda.
- Koka först rödbetorna i några minuter, lägg sedan ner kålrot och koka lite till,
lägg till sist morötter och koka ännu lite mer.
- Krossa rotsaksbitarna (en mixer gör jobbet lätt, medan en potatispress kan tvingas
bita i gräset!)
- Lägg rotsaks-moset i en duk, drag åt och pressa ut så mycket som du kan av vätskan.
(Antagligen kommer det att bli verkligt svårt att få rent pressduken efteråt!)
- Tillsätt mjöl och ägg till rätt konsistens (jämför med vanliga kroppkakor!)
– tag bara inte för mycket mjöl!
- Stek fläsk, lök och kryddpeppar tillsammans – Detta blir fyllning i kroppkakorna.
- Dela upp smeten i lagoma bitar. Knåda ut varje bit för sig, lägg fyllning i mitten
och forma till en boll.
- Koka bollarna i en stor gryta tills dess att de börjar flyta upp mot ytan.
Enkel pizza i långpanna
Ingredienser:
- 50 gram smör
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 3/4 dl mjölk
- 1 ägg
Tillagning
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt.
- Tillsätt det smälta smöret, mjölk och ägget.
- Rör om och platta sedan ut i valfri form på en bakplåt.
- Lägg dina favoritingredienser på degen (överdriv bara inte mängden ingredienser!).
Ett litet förslag till den helt fantasilöse: tomatpuré med vitlök och örtkryddor,
delade köttbullar, mozzarella och pesto-sås.
- Släng sedan in hela kalaset för cirka 15 minuter i mitten av ugnen.
Rent delikat, och inte ALLS som gammal vanlig köpepizza!
Broccoli- och paprikapaj
Tidigare fanns på denna plats ett recept till en paj med bacon och broccoli. Detta har nu vegetariserats till en
annan delikat och vacker paj med broccoli. Detta recept har jag helt och hållet baserat på känsla och
handgrepp, så det är lite knappt och ospecifikt formulerat.
Tillagning:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Gör en pajdeg på 125 gram smör och tre deciliter mjöl. Lite grövre mjöl rekommenderas!
Tillsätt eventuellt en liten slatt vatten på slutet. Tillsätt även gärna örtkryddor i degen.
- Tryck ut degen i en pajform.
- Grädda pajskalet i 15 minuter.
- Förväll en broccolin.
- Hacka en eller två gula lökar och stek lätt.
- Häll ut löken i formens botten.
- Dela broccolin i lagom små bitar och lägg ut över löken.
- Dela en röd paprika i bitar och strö ut över broccolin.
- Gör en äggstanning på ungefär 4 dl mjölk, 4 ägg, lite riven ost eller fårost, kryddor (kryddpeppar, salt, örtkryddor).
- Blanda ner äggstanningen i övriga ingredienser.
- Om man vill, kan man med fördel strö riven ost ovanpå pajen istället för att blanda in den i äggstanningen.
- Grädda pajen i c:a 45 minuter.
Askonsdagspaj
Ett enkelt, vegetariskt och medeltida recept som passar den som behöver få i sig mer järn.
Smakar bäst när den är nybakad, men kan även ätas avsvalnad.
Ingredienser till pajskal:
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 1,5 dl rågmjöl
- 125 gram rumstempererat smör
- 1 ägg
Ingredienser till fyllningen:
- 100 gram persilja
- 5 ägg
- 5 dl mjölk
- 1 stor lök
- 1 tsk salt
- massor med kryddpeppar
Tillagning:
- Se till att ställa fram smöret i god tid, så att det är fullkomligt mjukt innan du börjat.
- Blanda alla mjölsorter med smöret. Tillsätt till sist ägget och ställ in degen i kylskåpet tills den blivit lite fastare.
- Sätt på ugnen på 225°C.
- Platta ut degen i en form med diameter 20 cm - gör kanterna c:a 3 cm höga.
- Hacka löken och stek den tills den blir mjuk. Krydda med kryddpeppar.
- Klipp persiljan fint, men släng bort stjälkarna. Det ska bli minst en liter persiljehack.
- Blanda 4 ägg med 5 dl mjölk och en tesked salt och gärna lite mer kryddpeppar.
- Blanda lök och persilja, häll sedan ut det i pajskalet. Blanda ner äggstanningen i persiljeblandningen.
- Pressa ner persiljan i äggstanningen - om blandningen inte kan täcka all persilja så bör man blanda lite mer äggstanning.
- Baka i mitten av ugnen i 45 minuter.
Baniza
Detta recept är en förenkling av den typiskt bulgariska maträtten. Riktig baniza är lite
mer komplicerad att tillaga... Denna rätt är god både varm och kall, som förrätt,
tillbehör eller huvudrätt. Baniza passar bra på smörgåsbord, i picknick-korgen, som
nattamat, osv...
Detta recept är vegetariskt redan som det är. Veganer kan säkert byta ägg och mjölkprodukter
mot passande ersättningar.
Ingredienser:
- Ett paket filodeg eller tio skivor smördeg (eller gärna en rulle smördeg som du själv skär i lagoma bitar).
- 300 gram fårost
- 300 gram hackad färsk (eller eventuellt fryst) spenat
- 2 gula lökar och kanske lite vitlök
- 2 ägg
- 2 msk sur grädde eller crème fraiche
- Salt, muskot och svartpeppar efter smak
- Smält smör (ungefär 100 gram bör räcka)
Tillagning:
- Värm ugnen till 220 grader.
- Förväll spenaten i så lite vatten som möjligt.
- Häll av vattnet från spenaten (häll eventuellt ut spenaten på ett tygstycke och pressa ut allt vatten ur den).
- Hacka och bryn löken, och blanda sedan ner i spenaten.
- Smula eller riv ner fårosten i spenaten.
- Blanda ner ett ägg, den sura grädden samt salt, muskot och peppar efter smak i spenatblandningen.
- Lägg ut tre blad filodeg i formen. Om du använder smördeg, ska du kavla och sträcka ut smördegsplattorna, så att de täcker botten - ju tunnare deglagret blir, desto bättre.
- Pensla smör över filodegen/smördegen och bred ut en fjärdedel av spenatblandningen ovanpå.
- Repetera med mer filodeg och spenatblandning tills du lagt fyra lager spenatblandning.
- Avsluta med ett lager av filodeg/smördegsplattor.
- Vispa upp det andra ägget, och pensla det översta lagret med detta.
- Tillaga i mitten av ugnen i 35 minuter.
Filodegspiroger
Den fyllning som används i dessa piroger kan ersättas med t.ex. vegansk kycklinggryta
eller fyllningen till fyllda paprikor.
Pirogerna kan med fördel packas ner för att ätas svala till pick-nick.
Ingredienser:
- 500 gram filodeg
- 300 gram fårost
- 1 stor gul lök
- En liten burk skivade champinjoner
- 2 ägg
- 2 msk sur grädde eller crème fraiche
- 1 dl korinter eller russin
- 1 - 2 msk curry
- 1 msk grönsaksfond
- salt och vitpeppar efter smak
- Smält smör (ungefär 200 gram bör räcka)
Tillagning:
- Värm ugnen till 220 grader.
- Finahacka och fräs löken. Krydda med curryn.
- Blanda ner champinjoner och korinter i röran och låt detta bli varmt.
- Smula eller riv ner fårosten i röran och stäng av värmen.
- Blanda ner ett ägg, den sura grädden samt, grönsaksfond, samt salt och vitpeppar efter smak.
- Lägg ett smörpapper i en långpanna.
- //:Tag ett filoblad och vik på mitten, pensla med smält smör,
lägg på en sked av grönsaksröran mitt på en kortänden av filodegen,
vik in 1/3 av degens långsidor från vardera sida, pensla igen med smör,
rulla ihop till ett knyte och lägg det på långpannan.://
- Repetera tills du inte har mer fyllning.
- Vispa upp det andra ägget, och pensla rulladerna med det.
- Tillaga i mitten av ugnen i 20 minuter.
Potatissoppa
Emellanåt blir jag sugen på mormors potatissoppa. Jag har inte hennes exakta recept,
men detta recept är en god vegansk approximering.
Ingredienser för 5 portioner:
- 1 kilo potatis - gärna mjölig
- En stor gul lök
- En liten purjo (eller en valfri annan lök)
- 1-2 teskedar buljongpulver eller en buljongtärning
- 3-4 maskedar feta-ost eller annan ost.
- 4-5 soyakorvar eller 2-3 kryddiga vegetariska korvar
- 3-4 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
- Örtkryddor
Tillagning:
- Skala och skär potatisen i tärningar som är 2-3 cm breda.
- Hacka löken och strimla purjon. Fräs lökhacket i en stor kastrull.
- Lägg potatisen i kastrullen och häll över (kokande) vatten så att det precis täcker potatisbitarna.
- Slå på värmen och krydda med salt och peppar.
- Skär osten och korvarna i bitar och blanda ner i soppan.
- Om osten och korven inte redan gjort grytan salt och kryddig, tillsätter du buljong.
- När potatisen mjuknat, ska du krossa sönder dem med en gaffel eller en "potatismosare".
OBS: Potatisarna ska INTE mosas helt, utan endast krossas sönder i mindre bitar. När man gör detta
kommer även en del potatissmulor att uppstå, och det reder soppan till viss del.
- Krydda med örtkryddor och låt svalna något före servering.
- Den som vill kan även blanda ner lite chili, paprika, tofu eller något annat ni tycker om.
Vegetariskt fyllda paprikor
Ingredienser för 6 stora eller 12 mindre portioner:
- 6 gröna paprikor
- 2 morötter
- 1 lök
- 1 purjolök
- vitlök
- smör
- 6 dl vatten
- 1 vegetabilisk buljongtärning
- 2 - 3 msk tomatpuré
- salt, peppar, örtkryddor efter smak
- 200 gram krossade korngryn (lite knappt 2,5 dl)
- 2 ägg
- 2 msk ströbröd
- Ost (jag rekommenderar "Västerbotten-ost")
Tillagning:
- Koka upp en kastrull med vatten. Dela under tiden paprikorna på längden (så att du får ett halvt skaft på varje paprika-halva).
Lägg ner paprika-halvorna i det sjudande vattnet och låt dem förvälla i c:a 5 minuter. Häll sedan av vattnet och lägg paprikorna att svalna.
- Skala morötterna, skär dem i tunna stavar och skär sedan stavarna i små tärningar (ingen sida längre än 4 - 5 mm).
- Hacka lök och purjo fint.
- Börja nu att värma ugnen till 200 grader.
- Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt hackad purjo och morotstärningar. Pressa ner vitlök efter smak.
- När alla grönsakerna fräst i 5 minuter tillsätts vattnet, buljongtärningen, tomatpuré och kryddor efter smak.
- Låt blandningen koka upp och stäng sedan av värmen.
- Häll ner de krossade korngrynen i "soppan".
- Låt allt puttra i c:a 20 minuter, så att grynen sväller till sig. Rör om emellanåt!
- Medan grynen får dra, kan du nu rensa ur paprikorna (alla frön och de vita bitarna avlägsnas).
- Smörj en ugnsform och lägg paprika-halvorna i formen.
- Vispa upp äggen och blanda ner i grynblandningen. Tillsätt ströbrödet. Smaka av blandningen.
- Fyll paprikorna med grynblandning (det brukar bli rejäl råge i varje paprika-halva, om de inte är ovanligt stora) och lägg en skiva ost över varje paprika-halva.
- Grädda i 25 - 30 minuter, så att osten blir aptitligt gyllenbrun.
Vegansk potatiscurry
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 - 3 vitlöksklyftor
- en bit ingefära stor som en tumme
- 1 kg potatis
- 1 tärning grönsaksbuljong (avsedd för 0,5 liter vatten)
- 1 - 2 dl röda linser
- salt och svarpeppar efter smak
- 2 msk mjöl
- 2 dl sojamjölk, rismjölk eller kokosmjölk
- 1 tsk anis
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen kryddpeppar
- 1 tsk malen kummin
- 1 tsk paprikapulver
- 10 krossade enbär
- 1 msk honung, koncentrerad juice eller liknande
- 0,5 dl russin
Tillagning:
- Hacka löken, finhacka vitlöken och ingefärsroten.
- Värm oljan i en kastrull och fräs de hackade ingredienserna.
- Skala och dela potatisar i lagom munsbitar (c:a 2 till 3 cm breda).
- Lägg potatisen i grytan med de frästa ingredienserna.
- Häll över vatten så att det alldeles knappt täcker grönsakerna
- om du är osäker, så tag hellre för lite vatten att börja med!
- Tillsätt de röda linserna och buljongen.
- Salta och peppra.
- Låt det hela koka i 20 minuter, så att potatisen börjar bli mjuk.
- Blanda ut mjölet i sojamjölken och häll detta i grytan.
- Tillsätt kryddor, honung och russin.
- Låt det hela puttra på svag värme under omröring i 2 till 5 minuter.
- Prova att potatisarna är färdiga.
Denna gryta passar bra som huvudrätt, men servera den gärna med en grön sallad
och kanske lite kryddig couscous.
Den som tycker att kryddningen är för stark, kan öka potatismängen (och
därmed även vattenängen).
Vegansk kycklinggryta med pressad potatis
Denna smaskiga "kycklinggrytan" är i själva verket en svampröra som visade sig
bli ovanligt lyckad. Dessutom är detta ett enkelt recept att tillaga.
Ingredienser för 2 - 3 portioner:
- Potatis
- Vegetabiliskt margarin
- En bit ingefära stor som en tumme
- 0,5 dl näve pinoli (frön från pinjekottar)
- 1 vegetabilisk buljongtärning avsedd för 5 dl vätska
- En stor burk champinjoner (230 g svamp)
- 1 dl röda linser
- 2 msk mjöl
- C:a 3 dl rismjölk eller sojamjölk
- Malen anis
- Hel fänkål
Tillagning:
Skala först potatisen och dela den i bitar. Koka tills bitarna blir mjuka (c:a 20 min) och tillreder svampröran under tiden:
- Skala ingefäran, skär dem i tunna stavar och skär sedan stavarna i små tärningar.
- Fräs ingefära och pinoli i margarinet tills pinolin fått fin gyllenbrun färg.
- Smula ner buljongtärningen i blandningen.
- Tillsätt champinjoner (ej spadet!) och linser.
- Pudra ner två rågade matskedar mjöl och rör om i grytan.
- Tillsätt rismjölk eller sojamjölk så att det nätt och jämt täcker övriga ingredienser.
- Låt det hela puttra utan lock i 10 - 15 minuter, så att linserna får lagom konsistens och blandningen reder sig.
Tillsätt eventuellt lite mer rismjölk eller sojamjölk vid behov.
Häll av vattnet från potatisen. Pressa potatisen med margarin - efter tycke och smak.
Blanda ner lite anis och hel fänkål i den pressade potatisen.
Servera med en god sallad.
Söpotatiscurry "Marco Polo"
En riktit värmande vegetarisk gryta med inslag ur både det asiatiska och italienska köket.
Ingredienser för c:a 4 portioner:
- En sötpotatis (c:a 15 cm lång och 5 cm i diameter)
- En burk röd currypasta
- En burk cocosmjölk
- 2 dl ost-tortellini
Tillagning:
- Häll ut koncervernas innehåll i en stor kastrul och låt det koka upp
medan du skalar och tärnar potatisen i bitar med c:a 1 cm breda sidor.
- Häll ner potatisbitar och tortellini i den varma soppan.
- Om man har lite grönsaksrester (t.ex. purjolök, paprika eller röda linser),
kan man hacka det och blanda ner det också.
- Låt koka i c:a 12 minuter.
Morotssoppa med dadlar och ingefära
Ingredienser för c:a 4 portioner:
- 400 g rivna morötter
- 1 dl hackade dadlar
- 1 skivad lök
- 2 skivade selleristänger
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk färskriven ingefära
- 12 dl buljong
- 2 msk olja
- 1 tsk curry
- 1 tsk kummin
- 1/2 tsk svartpeppar
Tillagning:
- Lägg allt i en kastrull och koka tills allt är riktigt mört.
- Kör i en mixer eller mosa med mixerstav.
- Om smaken inte är tillräckligt stark, kan man öka den med en skvätt citronsaft.
- En klick sur grädde kan tillsättas varje tallrik.
Homity pie
Detta är en traditionell engelsk vegetarisk paj fylld med en blandning
av potatis och lök, toppad med ost. Äpplena är ett otraditionellt tillägg.
Detta recept ger c:a 6 portioner. Man kan göra en enda stor paj, eller 6 små.
Receptet kan med fördel varieras med att man byter ut osten mot svampstuvning,
eller lägger till någon extra grönsak i fyllningen.
Ingredienser till pajskalet:
- 3,5 dl mjöl (t.ex. hälften vetemjöl, hälften spält)
- 125 g smör
- 0,5 dl vatten
Ingredienser till fyllningen:
- 500 g potatis
- 250 g gul lök
- 250 g purjolök
- Lite olja att steka i
- 250 g av potatisen kan bytas mot 2 oskalade, kärnade och tärnade äpplen (helst röda)
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 25 g smör
- 1 knippa färsk persilja
- 1 stor nypa timjan
- 2 uppvispade ägg
- 300 g smakrik ost (Prästost eller Västerbotten-ost)
- 4 msk mjölk (eller liknande)
- salt och peppar efter smak
- 1 nypa cayenne peppar
Tillagning:
- Blanda samman mjöl och smör för att göra degen till pajskalet.
Tillsätt sedan vattet. Täck botten och sidan i pajformen (eller formarna).
Kyl pajskalen medan du tillverkar fyllningen.
- Skala och koka/ånga potatisen.
- Medan potatisen kokar, ska du hacka och fräsa all löken.
- Blanda ner äpplena i den frästa löken.
- Tillsätt sedan vitlök, pressad eller tärnad popatis, 25 g smör,
persilja, timjan, ägg, hälften av osten, all mjölken och cayenne peppar.
Blanda noga!
- Salta och peppra efter smak -- om det behövs.
- Fyll pajskalet med blandningen och täck med resten av osten.
- Grädda i 220° i 20 minuter eller tills pajen är gyllene.
- Serveras varm.
Nasi goreng
Detta är en slags asiatisk pyttipanna baserad på ris. Receptet kan varieras efter vad man har i sitt kylskåp.
Detta recept är min vanliga variant.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 dl ris (gärna indianris eller någon blandning)
- En buljongtärning (kan eventuellt uteslutas)
- 2 dl vegetarisk korv och/eller svampar
- Lite olivolja
- Vitlök efter smak
- En liten bit ingefära
- En halv röd paprika
- 1,5 dl frysta ärtor
- Ett par skvättar soja (efter smak)
- 3 ägg
- En halv purjo eller två vårlökar
Tillagning:
- Tillaga riset enligt instruktionerna på paketet. Om du inte har kryddstarka korvar, ska du tillsätta buljongen i vattnet.
- Tvätta alla grönsakerna.
- Skala och finhacka vitlök och ingefära. Fräs dessa med olivolja i en stor stekpanna.
- Skär svampar och/eller korv i grova bitar och fräs även dem i pannan.
- Skär paprikan i små bitar och häll ut det i pannan. Tillsätt ärtorna och rör runt.
- Tillsätt det tillagade riset och smaksätt med ett par skvättar soja. Rör runt.
- Gör en liten grop mitt i stekpannan och knäck ett av äggen i denna. Efter hand som ägget tillagas, lyfter du upp halv-stekt ägg på riset. Rör runt och repetera sedan samma manöver för de resterande äggen.
- Skär purjon eller vårlöken i strimlor och rör ner dem i rätten.
- Serveras genast ur pannan. Denna variant smakar även gott att äta kall, t.ex. på en picknick.
Patricks vegetariska paj
Detta är en vegetarisk paj som jag ofta brukar laga, och ta med mig som matlåda till jobbet.
För enkelhetens skull brukar jag använda färdig pajdeg, men du kan också göra ditt eget pajskal om du vill.
Jag brukar inte mäta ingredienserna så nog, så detta recept innehåller flera mått angivna som "cirka"...
TIPS: Fyllningen fungerar bra som pastasås!
Ingredienser till 6 portioner:
- Ett paket färdig pajdeg
- En stor gul lök (eller två mindre) - eller en hel purjolök
- En bit skalad ingefära (c:a 7 cm lång)
- En röd chili
- En buljongtärning
- En burk feta ost i kryddolja
- En burk krossade tomater
- Minst 3 klyftor vitlök
- C:a 3 dl soyadryck eller mjölk
- C:a 3 dl soyaflingor
- C:a 1 dl ketchup
- Om du vill: Riven ost
Tillagning:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Hacka lök, ingefära och chili. Fräs dessa i en del av kryddoljan i en stor kastrull.
- Tillsätt buljong, feta ost (men inte mer olja!) och krossade tomater.
- Skölj ur tomatburken genom att fylla den med mjölk, och häll sedan ner mjölken i blandningen.
- Tillsätt hackad eller pressad vitlök.
- Tillsätt soyaflingorna, rör runt och låt det hela puttra en stund, så att osten smälter. Tillsätt mer mjölk, om det behövs.
- Smaka av med ketchup.
- Placera pajdegen i en form, och häll ut blandningen i pajskalet.
- Om du vill: Strö över riven ost.
- Tillaga pajen i mitten av ugnen enligt instruktionerna på förpackningen.
- Låt pajen svalna lite före servering.
Ugnspannkaka med banan och kokos
Detta är min variation av ugnspannkaka, som är mer kompakt än en vanlig pannkaka.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl
- 1 dl kokosflingor
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 msk smör (c:a 30-50 gram)
- 2 eller 3 bananer (beror på ugnsformens och bananernas storlek)
Tillagning:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Smält smöret.
- Blanda mjölsorterna, kokosflingor, socker och salt i en bunke.
- Tillsätt hälften av mjölken, och blanda väl. Blanda ner resten av mjölken.
- Blanda ner äggen.
- Smörj en djup ugnsform med det smälta smöret, och blanda sedan ner smöret i smeten.
- Skiva bananerna i 5 mm breda skivor, och täck formens botten med dessa.
- Häll smeten över bananerna.
- Tillaga i mitten av ugnen i 20-25 min, tills kakan får fin färg.
SÅS & TILLBEHÖR
Patricks kryddiga tomatröra
Tillagning:
- Finhacka en tum-stor bit ingefära och eventuellt en halv rödpeppar.
- Hacka en eller två lökar och kanske lite vitlök.
- Fräs allt det ovannämnda i en kastrull.
- Tillsätt en burk krossade tomater och eventuellt några finhackade torkade tomater.
- Tillsätt en matsked honung och rör om tills den smält in i röran.
- Tillsätt eventuellt hackad ost (en smakrik ost!).
- Låt det hela puttra en liten stund under omröring.
- Krydda rikligt med kryddpeppar och lite örtkryddor.
Denna tomatröra kan användas som den är, med pasta eller i gratänger.
De krossade tomaterna kan även bytas mot skivade champinjoner, men då måste
man också tillsätta ett par deciliter mjölk.
Ostpnuffar
Detta enkla receptet på ett mycket speciellt och delikat party-tilltugg fick jag av en bekant.
Ingredienser:
- 125 gram riven Västerbotten-ost eller Primadonna. Använd inga torra kanter!
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk paprikapulver, timjan eller "franska örter". Alternativt kan man klippa ner en liten bukett av färsk basilika.
- 1 msk rumstempererat smör eller margarin (OBS! det går inte att använda kallt smör!)
- 15-20 oliver med pimento
Tillagning:
- Ställ i god tid fram smöret att mjukna ordentligt!
- Värm ugnen till 200 grader.
- Sila bort vattnet från oliverna.
- Riv osten och blanda den med mjöl och krydda. Tillsätt smöret och blanda allt till en smulig massa.
- Tag c:a 1 msk ostblandning i ena handen, lägg dit en oliv och pressa samman det hela till en boll med oliven i mitten.
Vätskan i oliven kommer att att binda samman bollen.
- Fortsätt att forma all ostblandning till jämna och fina bollar.
- Fördela bollarna på smörpapper på en ugnsplåt.
- Grädda i 20 minuter – avbryt dock eventuellt lite tidigare om bollarna flyter ut.
Om du vänder bollarna efter halva tiden, så får de färg på båda sidorna och får plattare form.
- Låt pnuffarna svalna en aning före servering (lämpligen på lite hushållspapper),
men servera dem helst nybakade.
- Räkna med 3-5 pnuffar per person, och ha glärna "doggybags" i beredskap!
Äppelsallad
Ingredienser:
- 2 äpplen (helst gröna)
- 1 dl böngroddar av valfri sort
- En halv röd paprika
- 15 - 20 blad ruccola-sallad
- 1 eller 2 dl vanilj- eller frukt-yogurt
- Oliver, kapris, pinjenötter, russin och/eller solrosfrön efter smak.
Tillagning:
Skär äpplena i klyftor, kärna ur och skala, skär sedan i munnsbitar.
Skär även paprikan i relativt små bitar. Dela eventuellt ruccolan i mindre bitar.
Blanda med övriga ingredienser och häll över yogurten.
Pikant muskotsås
Ingredienser:
- smör
- 1 msk färsk ingefära
- 1 msk mjöl
- 5 dl mjölk
- 1 msk riven muskot
- 1 dl riven ost (mest västerbotten och en matsked parmesan)
- salt och peppar efter smak
Tillagning:
Skala och finhacka ingefäran och fräs den sedan i smör. Tillsätt det mesta av mjölken
och låt det hela koka upp. Blanda ner riven ost och muskot. Rör om tills osten smält. Blanda ut
mjölet i den resterande mjölken, och häll ner det i såsen. Rör om, krydda och smaka av.
Låt gärna såsen puttra eller stå sig en stund innan du serverar, så sprider sig smaken
av ingefäran ut sig. Som variation kan en matsked tomatpuré läggas till.
Paprikasås med indiska kryddor
Ingredienser:
- 1 gul paprika
- smör eller olja
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 2 eller 3 tsk honung
- 3 dl mjölk (gärna kokosmjölk)
- 0,5 dl hackad eller riven ost (eller tofu)
- salt och svarpeppar efter smak
- lite mjöl eller brödsmulor att reda med
Tillagning:
Hacka paprikan i småbitar och fräs dem i smör eller olja.
Tillsätt mjölk och kryddor. Låt det hela koka upp.
Blanda ner riven ost (eller tofu) och honung. Rör om tills osten smält.
Red eventuellt såsen med lite mjöl till rätt konsistens.
Låt gärna såsen puttra i 15 minuter, så att paprikan
blir mjuk och smakrik.
Kryddig couscous
Finhacka lite purjo (gärna en grön bit!) och en vitlöksklyfta.
Fräs detta i lite olivolja och en tesked kryddpeppar. Tillsätt en matsked flytande
honung, lite rismjölk (eller annan mjölk), en näve korinter eller russin,
en matsked hel fänkål, en tesked salt. Låt detta puttra i ett par minuter.
Tillsätt sedan så mycket vatten som behövs till 4 portioner couscout.
Koka upp det hela. Tillsätt till sist så mycket couscous-gryn som behövs
till 4 portioner. Lufta blandningen med en gaffel.
BRÖD
Mustigt Maltbröd
Detta bröd har sitt ursprung från en scoutkurs jag gick runt 1990. Originalreceptet var skrivet för storhushåll – dvs varmluftsugn och många fler limpor. Jag tror att jag kan ha ändrat lite i receptet – antagligen ökade jag på antalet mjölsorter jämfört med originalet. Håll det i minnet att filmjölken fyller det viktiga syftet att göra degen sur, så att bikarbonaten ska få limporna att jäsa! Brödet är mustigt, saftigt och väldigt smakrikt – samtidigt som priset är att jämföra med vanliga sirapslimpor.
Ingredienser:
- 10 dl vetemjöl
- 10 dl grahamsmjöl
- 5 dl vetekross
- 2,5 dl rågmjöl
- 2,5 dl vetekli
- 3 msk bikarbonat (= 50 gram = 1 påse)
- 1 msk salt
- 18 dl filmjölk
- 4,5 dl mörk sirap med malt (= 1 burk)
Redskap:
- En stor bunke som rymmer minst 6 liter
- Måttbägare på mer än en deciliter
- Elvisp
- Slickepott
- 3 avlånga ugnsformar som rymmer 2 liter vardera
Tillagning:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en STOR bunke (minst 6 liter).
- Rör ner filmjölken och blanda noga – använd elvisp snarare än degkrokar.
- Rör ner sirapen och blanda till en jämn smet (det blir inte någon deg).
- Smält c:a 50 gram smör och smörj tre 2-liters brödformar.
- Strö ner lite ströbröd i formarna (t.ex. krossade digestivekex eller "Kellogs All-Bran").
- Fördela smeten i de tre formarna – formarna blir då fyllda till ungefär 3/4 – och jämna ut smeten en aning (så springer den inte upp så lätt längs ovansidan).
- Ställ in formarna i ugnens nedre del och sänk direkt temperaturen till 175 grader.
- Låt brödet stå i ugnen i 60 minuter, tills det jäst till nästan dubbel volym.
- Täck över brödet med metallfolie, sänk temperaturen till 125 grader och låt brödet stå i ugnen ytterligare 60 minuter.
- Tag limporna ur formarna och linda in dem i handdukar – då behåller de saftigheten.
Vitlöksbröd
Tag en rejäl deciliterklick rumstempererat smör eller margarin och blanda den
med rent kopiösa mängder av pressad vitlök (en halv vitlök brukar bli lagom),
ett par matskedar skorpmjöl, ett par matskedar örtkryddor, salt och peppar – volymen
av kryddning och det andra joxet blir ungefär så stor som smörvolymen! Bland,
blanda, blanda... Tillsätt mer smör om det behövs. Dela sedan en bagett
i lagom stora bitar och bred på ordentligt med smörblandning. Grädda i 200
graders ugn 5 till 10 minuter, eller tills dess att hela köket luktar viklöksimpregnering!
Grönsaksmuffins
Dessa smakfulla bullar passar utmärkt för både picknick och buffé!
Ingredienser:
- 75 g smör eller margarin
- 1 hackad gul lök
- 1 tsk kryddpeppar
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 150 g tärnad feta-ost med den kryddolja som den ligger i
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl
- 1 msk bakpulver
- 3 ägg
- 2 rivna morötter
Tillagning:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Stek löken i lite smör eller olja.
- Krydda löken med salt, peppar och feta-ost med kryddolja.
- Låt lökblandingen puttra tills osten smält. Rör om och ställ åt sidan.
- Blanda mjölsorterna och bakpulver i en bunke och rör sedan ner äggen i det.
- Blanda ner lökblandningen i mjöblandningen.
- Smält smöret.
- Blanda ner smör och morötter i degen och knåda samman alltihopa.
- Avsmaka gärna degen, för att se om du vill krydda lite mer.
- Portionera ut degen i c:a 8 muffinsformar. Alternativt kan du forma 16 bollar i vanliga bullformar eller en limpa på smörpapper.
- Grädda i 25 min.
Karelska Piroger
Piroger är trevliga som frukostmat, men även praktiska att ta med på picknick. Detta recept ger c:a 16 piroger.
Ingredienser för fyllningen:
- 2 dl kokande vatten
- 2 dl = 165 gr rundkorningt grötris
- 1 l mjölk
- 3/4 tsk salt
- 1 msk smör
Ingredienser för degen:
- 2 dl rågmjöl
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl vatten
För bakning:
- c:a 1 dl rågmjöl
- c:a 100 gr smör
Tillagning:
- Koka upp 2 dl vatten, tillsätt 1 tsk salt och riset, och låt koka i 2 min.
- Tillsätt mjölken, tillsätt 1 msk smör.
- Låt riset sjuda under omröring i c:a 40 min. Om du har tid, så låt gröten svalna.
(Man kan också laga en stor gryta med gröt, äta lite gröt och spara resterna för att göra piroger nästa dag!)
- Värm ugnen till 250 grader.
- Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt.
- Blanda 2 dl rågmjöl, 0,5 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 1 dl vatten till en fast deg som inte klistrar fast i händerna.
Forma degen till en rulle och dela den i 16 lika stora delar.
- Knåda en degbit till en liten boll, mjöla bordet med rågmjöl och kavla ut degen till en tunn platta.
Bäst är att ofta mjöla och vända på degen! Plattan ska vara tunn som pergament och rund eller oval.
(Man kan använda en bakform för att få perfekta cirklar av deg.)
Lägg 2-3 msk gröt mitt på degplattan. Jämna ut gröten till ett c:a 1 cm tjockt lager.
2-3 cm deg ska sticka ut på alla sidor om gröten.
Vik steg för steg in degkanterna över grötklicken, samtidigt som du veckar denna degkant.
Lägg den färdiga pirogen på bakplåten och repetera tills plåten är full.
- Grädda pirogerna i c:a 20 min (10 min i varmluftsugn) eller tills det bildas små bruna prickar i gröten.
Under tiden smälter du 100 gr smör i en liten kastrull.
- Lägg hushållspapper på ett fat. Lyft över pirogerna på fatet och pensla dem (främst brödkanterna) genast med smält smör.
Hushållspappret suger upp överskottsfett.
- När pirogerna svalnat, kan du lyfta över dem på ett fat och slänga det flåttiga hushållspappret.
Degen är lite hård när pirogerna är alldeles färska, men mjuknar när de får stå över natten. Förvara pirogerna i en burk med lock eller i plastpåsar.
Pirogerna kan serveras med bordsmargarin och kokta ägg. Man kan även hacka varma kokta ägg med smör (eller margarin), och använda det som pålägg.
Man kan gärna frysa in överblivna piroger.
Perunarieska (Finskt Potatisbröd)
Jag tycker om att koka några potatisar på kvällen, så att jag kan laga färskt potatisbröd till frukost dagen därefter.
Om man gör så, så tar det endast 20 minuter att laga brödet.
Ingredienser:
- 5 dl pressad kall kokt potatis
- 2,5 dl kornmjök
- 1 ägg
- 1 tsk salt
Tillagning:
- Värm varmluftsugn till 250 grader (ugn utan varmluft kan värmas till 275 grader).
- Lägg smörpapper på en ugnsplåt.
- Blanda samman ingredienserna (personligen brukar jag pressa potatisen och samtidigt blanda).
- Lägg smeten på smörpappret, strö över 1 dl kornmjöl och platta ut till en 0,5-1 cm tjock cirkel på smörpappret.
- Nagga hål över hela kakan med en gaffel.
- Tillaga i 15-20 minuter mitt i ugnen.
- Flytta över brödet på smörpapper till ett galler. Dela i 4 delar och servera varm med smör.
SÖTSAKER & EFTERRÄTTER
Fruktpaj med Kanel
Detta är ett recept som jag själv hittade på – delvis baserat på
vad jag råkade ha i mina skåp och allmänt tursamma felräkningar i de exakta
proportionerna av ingredienserna i degen.
Deg:
- 3 dl mjöl
- 1 dl socker
- 2 msk kanel
- 125 gram smör
Fyllning:
- 1 liter rabarber
- 2 äpplen
- 2 bananer
- 2 dl socker
- 1/2 dl potatismjöl
- 2 äggulor
- en matsked smör
Maräng:
- 2 äggvitor
- 1 dl socker
- 1 msk kanel
Redskap:
- En bunke
- En rostfri kastrull
- En elvisp
- En rund pajform med c:a 20 cm diameter och löstagbar botten
Tillagning:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Blanda degen och tryck ut den i botten av en pajform.
- Grädda pajbottnen i 15 minuter.
- Skär rabarberna i småbitar och blanda dem med socker och potatismjöl i kastrullen – sätt INTE på värmen!
- Hacka övrig frukt i små bitar.
- När rabarberna saftat sig blandar du ner övrig frukt och värmer fruktblandningen under omröring.
- När äpplena blivit mjuka och fruktblandningen blir som en gröt, tag bort kastrullen från värmen, tillsätt nu äggulorna och smöret, samt rör om noga.
- Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner socker och kanel i marängen.
- Fyll pajformen med fruktgröten och bred över kanelmarängen.
- Ställ in i ugnens mitt och sänk värmen till c:a 150 grader.
- Låt pajen stå c:a 15 minuter i ugnen, eller tills marängen hårdnat på ytan. Den exakta tiden kan variera mycket beroende på olika ugnar.
- Om du vill låta pajen stå lite längre i ugnen, så stäng av värmen helt!
Italiensk glasstårta med kanel och choklad
Detta recept ger en extra stor sats glass. Variationsförslag ingår!
Ingredienser:
- 1 Marabou choklad-kaka av din egen favoritsort (eller några digestive-kex)
- 4 dl creme fraiche (kan bytas mot kall risgrynsgröt!)
- 2 dl socker (viss del kan bytas mot vaniljsocker)
- 1 dl kanel (kan bytas mot annan smaksättning, t.ex. juice från två citroner eller inkråmet från 1 – 2 äkta vaniljstänger)
- 4 ägg
- 3 dl grädde
- eventuellt lite citronsaft för att öka på syrligheten...
- physalis eller färska bär som dekoration
Hacka sönder mjölchokladen och fördela den jämt på botten av en form som
rymmer 2 liter (om du gör glass med citronsmak, så kan du istället smula
sönder några digestive-kex att täcka bottnen med).
Blanda creme fraiche, socker, kanel och 4 äggulor VÄL. Vispa sedan de
överblivna 4 äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner i smeten
(se till att använda en REN bunke och en REN visp till detta!). Vispa
till sist grädden hårt och rör försiktigt ner den i smeten (du kan därvid
använda samma bunke som nyss UTAN att diska den). Häll försiktigt ut
smeten över chokladen (häll i omgångar och rör om i smetbunken mellan
varven – rör dock INTE om i formen med chokladhacket!). Frys i c:a 2 timmar.
Tina glassen 15 minuter, eller så, före servering, så att den kan stjälpas
upp ur formen (om formen har löstagbar botten, så går detta att göra utan
att först tina glassen). Dekorera till sist med physalis eller färsk frukt.
Brödsoppa
Detta är ett traditionellt isländskt recept, i vilket man kan använda gammalt torrt bröd.
Det kan vara lite svårt att få tag på Egils Maltextrakt, men jag antar att man kan prova med andra maltöl.
Till detta recept kan man få användning av ett maltbröd enligt det tidigare receptet – även om det kanske är lite synd om det goda brödet...
Ingredienser:
- 500 gram råg- eller maltbröd
- 1/2 liter maltöl (helst Egils Maltextrakt)
- 1/2 citron
- 1/2 msk salt
- Socker efter smak
- 3 msk russin
- Vispgrädde
Tillagning:
- Låt brödet ligga i vatten över natten.
- Häll bort vattnet och lyft över det mjuka brödet i en gryta.
- Tillsätt maltölet, citronsaft, salt, socker och russin.
Eventuellt kan man även blanda ner citronbitar i grytan.
- Låt koka under några minuter.
- Servera med vispgrädde.
Krämig gräddglass
Detta receptet ger c:a 7 eller 8 dl glass.
Ingredienser:
- 2 ägg
- 1 dl socker
- 0,5 – 1 dl smak - t.ex. saft, sylt eller en mindre mängd essens av Baileys
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
Tillagning
- Ägg och socker vispas samman väl i en rostfri kastrull.
- Tillsätt smaktillsats och mjölk.
- Värm blandningen sakta och försiktigt och rör om (gärna med elvisp) tills blandningen tjocknar.
Jag brukar ta minst 15 minuter på mig för att göra detta, så att eventuell alkohol hinner dunsta bort (det inträffar vid temperatur över 78°C).
Tag bort kastrullen från spisen så snart det börjar bubbla!
När blandningen svalnar, blir den som en pudding (som kan avnjutas som den är).
- Ställ in kastruller i kylskåpet under minst ett par timmar.
- Vispa grädden och blanda ner den med "puddingen".
- Frys i c:a 2 timmar eller med glassmaskin.
- Om du inte har en glassmaskin, måste du tina glassen i c:a 15 minuter före servering!
Björnbärsglass
Ingredienser:
- 300 gram björnbär
- 1,5 dl socker
- 2 msk citronsaft (en halv pressad citron)
- 2,25 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
Tillagning
- Om bären är frysta så bör de helst tinas.
- Blanda samman ingredienserna med en mixer.
- Häll smeten i en glassmaskin och vänta... Om du inte har en glassmaskin, så
måste glassen frysas i c:a 2 timmar - och rör gärna om några gånger
under denna tid.
- Detta recept ger c:a 6 portioner glass.
Meißner Quarktorte ohne Boden
Detta delikata bakverk smälter i munnen utan att nödvändigtvis spänna ut magen
allt för snabbt. En klassisk höjdpunkt bland mina efterrätter!
Hämtat ur "Backen wie in Sachsen", Verlag für die Frau, Leipzig 1995.
Ingredienser:
- 600 gram kvarg (t.ex. kesella - notera att en burk brukar vara 250 gram!)
- 4 ägg
- 150 gram smör
- 2 dl socker
- 0,5 dl vaniljsocker
- 1 citron
- 1 dl mannagryn
- 2 tsk mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl florsocker (eller efter tycke och smak)
- En nypa salt
Tillagning:
- Dela på äggulor och äggvitor.
- Vispa äggvitorna och en nypa salt för sig, och ställ åt sidan.
- Smält 120 gram smör och vispa det skummig i en liten bunke.
- Bland smöret med äggulor, socker, vaniljsocker, c:a 1 tsk rivet citronskal, 2 msk citronsaft (eller lite mer), och rör om ordentligt.
- Bland mannagryn, mjöl och bakpulver för sig i en stor bunke, blanda sedan ner kvargen, därefter ägg/smör-blandningen och rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.
- Bred ut smeten i en rund form med c:a 25 cm diameter och 5 cm höjd.
- Tillaga i 50 – 60 minuter i 180 graders värme – kakan kommer att pösa upp en hel del!
- Smält resterande 30 gram smör, och stryk ut över kakan medan den fortfarande är varm.
- Pudra florsocker över det varma smöret.
- Låt svalna något före servering – kakan stelnar inte förrän den svalnar.
Saffranskorpor
Ett lättlagat recept för fina skorpor till jul-fikat (eller när som helst om året).
Ur Dagens Nyheter, 7:e december 2000.
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 100 gram smör
- 100 gram hasselnötter
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 gram saffran
Tillagning
- Dela smöret i stavar eller tärningar, så att det snabbare blir rumstempererat.
- Hacka eller mal nötterna. Blanda nötterna med mjöl och bakpulver i en bunke.
- Krossa saffran med en sockerbit.
- Vispa ägg, socker och saffran pösigt i en annan bunke.
- När smöret blivit rumstempererat, vispar man ner det i ägg/socker-blandningen. Blanda noga!
- Bland sedan ner mjöl, nötter och bakpulver med övriga ingredienser.
Det kan bli lite jobbigt att blanda med elvisp, men det brukar gå.
- Dela smeten i tre lika delar.
- Mjöla dina fingrar och rulla ut degen till tre längder.
- Lägg längderna på en välsmord ugnsplåt och grädda i 200 graders ugn i 15 minuter.
Längderna kommer att flyta och bli plattare.
- Låt längderna svalna i några minuter, så kan du dela dem till skorpor genom att
skära dem i närmare 70 stycken centimetertjocka skivor på diagonalen.
- Baka skorporna i ytterligare 5 minuter och låt dem sedan svalna.
Mumsiga Pepparkakor
När jag bakar pepparkakor, använder jag ett kryddigt recept. Kakorna brukar de bli ljusare,
tjockare och mjukare än vanliga pepparkakor. Det har blivit så skojigt att baka pepparkakor,
att jag börjat samla pepparkaksformar av alla upptänkliga former och storlekar! :-)
Ingredienser till c:a 200 små pepparkakor:
- 50 gram smör eller margarin
- 5 dl socker
- 2 dl sirap
- 2 dl vatten
- 1 msk kanel
- 1 msk ingefära
- 1 msk nejlikor
- 1 msk bikarbonat (bakpulver)
- C:a 1,5 liter vetemjöl
Tillagning:
- Smält fettet och rör ihop det med socker och sirap till en smidig blandning.
- Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta därefter in mjölet portionsvis.
- OBS: Även om degen är kladdig, ska du inte tillsätta mer mjöl än det angivna!
- Arbeta degen smidig och jämn.
- Låt degen vila över natten (eller längre).
- Sätt på ugnen på 200° till 225°C.
- Mjöla, knåda och kavla ut degen. Ta ut figurer med mått. Det blir cirka 200 små kakor.
- Tips: Mjöla bordet, kavla lite, mjöla degen, vänd på degen, och repetera tills den fått lagom tjocklek.
- Grädda i cirka 5 - 7 minuter. Lyft genast bort kakorna från plåten.
- Dekorera när kakorna svalnat.
- Kakorna bör förvaras i burk.
Specialtips: Baka fina pepparkakstorn!
- Tag en papperstub ur en hushållspappersrulle. Klä den med aluminiumflie.
Den folie som hänger ut över sidorna ska stoppas in i rullen.
- Kavla ut deg och skär ut en lagom stor rektangel av deg. Tänk på att om du gör många fönster kan det blir svårare att lyckas!
- Klä rullen med degen. Korrigera eventuellt degrektangelns storlek genom att
antingen skära bort deg eller att kavla ut degen lite mer.
Använd gärna lite vatten som "klister" i skarven.
- Baka rullen stående i ugnen - t.ex. stående i en ugnssäker mugg.
- Efter 6 - 8 minuter vänder man tornet upp och ner och bakar det (fortfarande stående!) lika länge igen.
- När tornet svalnat och hårdnat ordentligt, pillar man ut metallfolien ur ena änden
och drar ut pappersrullen. Därefter kan man dra ut metallfolien och dekorera tornet.
- Tornets tak görs lämpligen konformad. Forma konen i en bit mjuk kartong - t.ex. från ett mjölkpaket eller omslaget på ett anteckningsblock.
- OBS: När du tagit bort kartongen, ska du absolut inte stoppa in torn eller tak i ugnen igen!
Tant Hannas Kakor
Detta är ett finskt recept på trevliga kakor som ser ut som vita pepparkakor,
men som smakar helt annorlunda. En god ursäkt för att använda sina pepparkaksformar
på sommaren - fast man kanske ska undvika t.ex. grisar och granar... ;-)
Ingredienser:
- 3 dl socker
- 1,5 dl grädde
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl smält smör
- 4,5 dl vetemjöl
- 3 dl potatismjöl
- 1 tsk valfri extra krydda, t.ex. vaniljsocker, kardemumma eller anis
Tillagning:
- Sätt på ugnen på 175° till 200°C.
- Blanda samman ingredienserna väl.
- Kavla ut degen med mjöl och stansa ut kakor med pepparkaksformar (som pepparkakor!).
- Grädda kakorna c:a 5 minuter. Kakorna ska hårdna, men inte bli mörka!
- Kakorna bör förvaras i burk.
Julgifflar
Receptet ger 64 gifflar, men kan även användas för att tillaga lussekatter.
Ingredienser:
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 50 gr jäst eller ett paket torrjäst
- c:a 17 dl vetemjöl
- 100 gr smör
- 5 dl mjölk
- 1 gr saffran
- 250 gr kvarg (t.ex. Kesella eller en liknande mjölkprodukt)
- 200 gram mandelmassa
- 1 dl hackade hasselnötter
- 1 ägg uppvispat med 0,5 dl mjölk
Tillagning:
- Blanda socker, salt, jäst och 2/3 av mjölet i en bunke.
- Krossa saffranet med lite av sockret.
- Smält smöret och blanda det med mjölk och saffran.
- Värm mjölkblandningen till knappt 50° och hälla ut den i en mjölblandningen – har man levande jäst, ska mjölkblandningen däremot vara fingervarm.
- Till sist blandas kvargen ner i degen och resterande mjöl tillsätts så att smeten släpper från degbunkens kanter.
- Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under en duk (den får ungefär dubbel storlek).
- Dela upp degen i åtta bitar.
- Kavla ut varje degbit till en rund kaka c:a 30 cm i diameter och skär den i åtta ”tårtbitar”.
- Rulla små korvar av mandelmassa (c:a 2 tsk mandelmassa i varje) och placera längst ut på varje tårtbit. Strössla över 1 tsk hasselnötshack på varje tårtbit. Rulla sedan försiktigt ihop tårtbitarna till gifflar – du behöver inte trycka samman gifflarna, utan bara rulla med lätt hand.
- Låt gifflarna jäsa i ytterligare 40 minuter på plåten under en duk.
- Värm ugnen under till 225°C under den andra jäsningen.
- Vispa upp ett ägg med 0,5 dl mjölk och pensla sedan gifflarna med detta.
- Grädda i cirka 5 – 8 minuter.
Syrliga aniskakor
Receptet ger c:a 35 kakor.
- 5 dl vetemjöl
- 3,5 dl strösocker
- 0,75 dl vaniljsocker
- 1 msk anisfrön
- 100 g smör eller bakmargarin
- saft och rivet skal från 1/2 - 1 citron
- 1 ägg
Blanda samman sockersorterna och rivet citronskal med 3 dl mjöl.
Gnugga anisfröna mellan handflatorna och blanda ner detta. Tillsätt smöret
och knåda allt till en grynig massa. Tillsätt citronsaft och ägget och knåda
samman allt. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en slät deg.
Knåda degen och forma den till en fyrkantig längd som är c:a 25 cm låg
eller 5 cm i diameter. Rulla in degrullen i smörpapper (den kommer inte att klibba fast i
pappret) och lägg den i kylskåp tills den blivit fast. Degrullen kan även
förvaras frusen tills du vill baka kakorna.
Innan bakning värmes ugnen till 190°C i vanlig bakugn, eller 150°C
i varmluftsugn. Ta bort pappret från rullen och lägg den på bakbordet.
Använd en vass och tung kniv för att skära rullen i skivor som är
6 – 7 mm tjocka. Placera kakorna glest på ett smörpapper (de kan breda ut sig
ett par cm).
Baka kakorna 10 – 11 minuter, varvid du eventuellt snurrar på
plåten en gång för att försäkra dig om att kakorna bakas
jämnt. Kakorna är färdiga när de nästan känns fasta
att röra vid.
Låt kakorna svalna på plåten i några sekunder, så
att de blir fasta nog för att flyttas. Använd därefter en bred
stekspade för att flytta kakorna till ett galler för att svalna.
Förvara till sist kakorna lufttätt, så håller de sig trevligt mjuka.
Snabblagad soyaglass
Receptet ger c:a 1,3 liter glass.
- 1 l frysta bär (t.ex. jordgubbar) eller frukt (t.ex. mango)
- 3 dl soyagrädde (t.ex. "Soyatoo")
- 1 dl strösocker
- eventuellt en skvätt citron
Du ska absolut INTE tina bären eller frukten! Mixa allt med mixerstav eller mixer och servera direkt. Förvara eventuella rester i kyl eller frys.
Memma
Memma är en påsk-desert från Finland, med rötter från 1200-talet.
Detta recept ger c:a 1,5 liter memma = c:a 12 portioner. Tillagningstiden är minst 6 timmar.
Ingredienser:
- 2 liter vatten
- 3-5 dl maltmjöl (c:a 200-330 gram)
- 8 dl grovmalet rågmjöl (c:a 500 gram)
- 1 msk finhackat skal frå (ekologisk) citron eller pomerans
- 1 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- Du behöver en stor kastrull som tål att ställas in i ugnen.
- Du behöver en ugnsform som rymmer 2,5 liter (eller två mindre formar som mäter c:a 18 * 24 cm).
Tillagning:
- Om du använder torkade pomeransskal, ska du lägga dem i blöt över natten eller mjuka upp den i en kopp med kokande vatten i minst en timme.
- Värm ugnen till 60 grader.
- Värm vattnet till 60 grader.
- Blanda ner rågmjöl och maltmjöl i vattnet och ställ in kastrullen i ugnen i 3 timmar. Rör om emellanåt. Det är en tunn och ljus blandning.
- Tvätta citronen/pomeransen och skala av det yttre, gula skalet med en kniv eller potatisskalare. Skär bort det bittra vita som finns innanför skalet. Hacka skalet fint.
- Blanda ner citronskal, salt och sirap i gröten och koka under omröring i 5-10 minuter. Varning: Det bränns lätt vid! Du har nu c:a 2,5 liter brun och tjock gröt.
- Höj under tiden ugnstemperaturen till 175 grader.
- Häll gröten i ugnsfasta formar och grädda memman i minst 3 timmar. Under de första 2 timmarna ska du röra runt memman var 15:e minut.
- Memman är färdig när den är klibbig, ganska fast och brun/svart.
Servera memman kall, med grädde eller gräddmjölk, och lite strösocker.
Vissa tycker om att servera memman med filéade apelsinklyftor eller lättsockrad apelsinmarmelad.
DRYCKER
Husets Mjöd
Detta recept ger en dryck som innehåller mindre än 2% alkohol.
- 4 l vatten
- 1 ekologisk citron (200 gram ger en tydlig beska – då kan kantbitarna kastas)
- 250 gr farin (för att få den rätta bärnstens-färgen)
- 300 gr honung (väg burken i förväg, sleva ut honung och väg åter burken mellan slevarna)
- (Ev. extra kryddning: 2 tsk anisfrön, 2 kryddburkar = 1,5 dl enbär)
- 1/8 tsk färsk jäst (jag tar 2 krm) eller 1/2 krm torrjäst. Torrjästen kan dock jäsa för snabbt och starkt, och ger en strävare smak!
- 6 rena flaskor á 75 cl eller 5 st 1-liters flaskor. Flaskor med patentkork är att föredra.
Koka upp vattnet. Blanda ner socker och honung i det heta vattnet och rör om tills sötsakerna smultit.
Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. De skivor som inte innehåller fruktkött kan kastas! Lägg ner till citronskivor och eventuella kryddor i det heta vattnet.
Då blandningen har svalnat till c:a 37°C (40°C för torrjäst) smular du i jästen. OBS: Det tar längre tid att svalna med locket på – ofta mer än 3 timmar!
Blandningen är nu ganska söt, men smaken kommer att ändras! Låt blandningen stå i rumstemp-eratur till följande dag (minst 12 h, gärna 24 h), så kommer surheten och beskan av citron att öka, samtidigt som sötman minskar av jäsningen.
Nästa dag: Förbered fem rena glasflaskor med 1 tsk strösocker och 7 russin vardera. Sila mjöden genom en tratt ner i flaskorna – men fyll för säkerhets skull inte mer än 3/4 i varje flaska!
Låt drycken stå i rumstemperatur i 3 dygn och därefter svalt – eller förvara den svalt ända från början i 4-5 dygn. Observera att plastflaskor kommer att bälga upp av jäsningen!
Notera: Det strösocker som tillsätts när man häller mjöden på flaskor kommer att stödja lite extra jäsning som ger kolsyra i drycken. Mer än enstaka dagar jäsning i rumstemperatur leder till att skruvkorkar blir svåröppnade, men det betyder att det kommer att smaka gott! Man kan för säkerhets skull lossa på korkarna en gång ett dygn efter det att man hällde upp flaskorna. Svårt att lossa korkarna? Spola varmt vatten på korken en liten stund. Det hjälper!
CHOKLADFANTAST?
Ta då även en titt på min sida för chokladfantaster
– där finns ytterligare recept för den som älskar choklad!