[Gå till designsidan] [Gå till huvudindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 2008 – 2011 Patrick Hassel Zein

Denna sida uppdaterades senast 14.08.2011


"En Midvinternatts Dröm"

En midvinternatt kom ett egendomligt följe vandrande från norr genom skogen...

Jag minns hur min mor berättat om hur hennes farmor stickade med en enda nål. Jag förstod aldrig hur det var möjligt, och har ofta tänkt på detta när jag själv stickat. I december 2007 såg jag en isländsk kvinna sticka en halsduk på ett sätt som jag aldrig sett förr, och hon använde bara en nål - en lång virknål med två krokar! Detta fascinerade mig, speciellt eftersom det såg ut som en blandning mellan virkning och stickning. Kvinnan kallade tekniken för "Rysk virkning", men senare har jag lärt mig att det kallas "Tunisisk virkning" eller "Afghansk virkning" på många språk, och på svenska heter det "krokning".

När jag började testa krokning, blev jag genast väldigt inspirerad. När man använder grått garn eller garn i jordtoner, ser resultatet av krokning lite ut som en ringbrynja, och i kombination med isländskt ullgarn fick detta på något vid min inspiration att leda till en serie med ett ett antal olika yllemössor i en stil som verkar rätt gammaldags och rent av medeltida. Mössorna fick namn som "Tomte", "Smed", "Ryttare", "Trollkarl", "Jägare", "Bågskytt", "Troll", "Vätte", "Alv", "Alvdrottning", "Dvärgakung"... och hela kollektionen blev till "En Midvinternatts Dröm".

Hittills är mössmodellerna i kollektionen 1: Tomte, 2: Ryttare, 3: Trollkarl, 4: Smed, 5: Dvärgakung, 6: Troll, 7: Bågskytt, 8: Alv, 9: Alvdrottning, 10: Vätte, 11: Jägare, 12: Gyklare, 13: Bonde, 14: Prins, 15: Viking, 16: Tupp, 17: Hövding och 18: Kejsare.

Krokning!

Mer information om krokning

Krokning är kul, enkelt och ger rätt snabba resultat. Dessutom blir strukturen riktigt intressant. Framsidan blir som ett nät eller vävd ringbrynja. Baksidan ser ut som avig slätstickning (vanlig stickning med två nålar). Denna teknik sägs ha uppfunnits på 1800-talet.

Vill du veta mer? Ta gärna även en titt på mina böcker om krokning:
Krokning!


Dessa länkar ger all information du behöver för att prova på krokning:

Mina första mössor till salu i Reykjavik.

P.S. Denna sida är även en ledtråd för geocachare som letar efter en dold skatt...