[Läs länkar om taijiquan] [Läs länkar om kinesisk kultur] [Gå till huvudindex] [Gå till språkindex] [Kontakta författaren] [Read this page in English]

© 1997 – 2002 Patrick Hassel Zein

This page was last updated 12.05.2002Patrick Hassel Zeins Tai Ji Quan-Sida

Inledning

Tänk dig en tidig morgon klockan 6 mitt i en kinesisk storstads brus. Tänk dig att gå in i en park dit tusentals människor strömmar. Ur diskret monterade högtalare strömmar rofylld musik och människor samlas i olika grupper för sin morgongymnastik. Tai Ji Quan (vanligen kallat Tai Chi eller Tai Chi Chuan, men jag föredrar att använda det korrekta kinesiska uttalet) är i grund och botten en form av meditation, ett sätt att samla sina tankar och komma i balans med sitt inre. Att det sedan dessutom är en mjuk gymnastik för hela kroppen gör det än mer till ett bra sätt att inleda dagen.

Den som sett detta kommer att minnas det för resten av sitt liv och då är det helt naturligt att man själv vill lära sig mer om denna meditationsteknik. Även om inga tusentals människor strömmar in i några svenska parker om mornarna så kan man mycket väl själv utföra Tai Ji Quan var som helst. Fast det är ju klart, man bör nog välja en lite avsides och ostörd plats, eftersom man annars lätt får en massa förbryllade åskådare...

På denna sida finns lite elementär information och även länkar till olika slags sidor av intresse för den som är sysslar med Tai Ji Quan.

Musiktips

Nedan följer några förslag på musik som lämpar sig som ackompanjemang till Tai Ji Quan. Jag har även bifogat korta snuttar av musiken. De bifogade snuttarna är samplade i mono och med en låg frekvens, men min avsikt är ju bara att ge dig en möjlighet att bedöma om musiken intresserardig.


331 kbyte,
31 sekunder

Buddha and Bonsai, Vol. 1, presented by Sattva Music.

Detta är en samling stillsam klassisk kinesisk musik diskret spelad på moderna syntar.Jag tycker personligen att det är mycket behagligt att lyssna på denna skiva. Skivan lämparsig mycket bra för meditation i allmänhet och Tai Ji Quan i synnerhet. Rekommenderas varmt!

Sattva Music SKV060 CD.339 kbyte,
31 sekunder

Buddha and Bonsai, Vol. 2, presented by Sattva Music.

Detta är den osökta fortsättningen på Vol. 1. Se ovan.

Sattva Music SKV 061 CD.


 

Buddha and Bonsai, Vol. 3, presented by Sattva Music.

Ännu mera "Buddha & Bonsai". Se ovan.

Sattva Music SKV062 CD.251 kbyte,
23 sekunder

Tai Chi, Oliver Shanti & Friends.

Rofyld syntmusik i kinesisk stil med alla sorters klassiska kinesiska instrument och i vissmån sång. Ett par spår har t.o.m. inslag av de ljud som man kan höra tidigt på morgonen ikinesiska parker! Denna skiva är uppenbarligen gjord att passa till Tai Ji Quan, men vissa spårär något för snabba eller högljudda för min smak.

Sattva Music SKV006 CD
Sattva Music SKV006 MC.273 kbyte,
25 sekunder

Tai Chi Too, Oliver Shanti & Friends.

Uppföljare till Tai Chi med mer tibetanska influenser och sång. Även för denna skiva gälleratt vissa spår är något snabba och högljudda. Jämfört med övriga skivor ovan är denna mindrelämpad att användas vid meditation.

Sattva Music SKV005 CD
Sattva Music SKV005 MC.